Búbos pacsirta - Galerida cristata

Ismertetői: 17cm. Zömökebb és világosabb, mint a mezei pacsirta. Felálló tollbóbitája hosszú. Aránylag hosszú csőre enyhén lefelé hajlik. Rövid farka sárgás szegélyű. Homokbarna vagy szürkésbarna hátoldala halványabb sávozású, mint a mezei pacsirtáé. Testalja sárgásfehér; mellén sötétebbek a sávok. Szárnyának alsó oldala sárgásbarna. A fiatalok hátoldala feltűnőbb mintázatú, bóbitájuk rövidebb. A mezei és erdei pacsirtától biztosan megkülönbözteti bóbitája, széles, lekerekedő szárnya, amelyen nincs semmi fehér, és végül rövid farka.

Hangja: Rövid, ismétlődő strófákból álló éneke nem olyan dallamos mint a mezei pacsirtáé. A földön énekel; olykor röptében is.

Élőhelye: Nyílt, füves vagy kopár tájak, utak mentén, emberi települések közelében, sőt városok belterületén is. A földön fészkel, de néha az új lakótelepek lapos háztetőin is megtelepszik. Magyarországon gyakori költőfaj. Állandó.