Vékonycsőrű pacsirta - Chersophilus duponti

duponts_lark.jpg

Ismertetői:
19 cm. Életmódja rendkívül rejtett. Tollazata rőtesbarna; hosszú, vékony csőre lefelé hajlik. Szárnyán nincs fehér szín; szélső farktollai fehérek. Szemsávja világos. Ritkán kap szárnyra, de tavasszal éneklés közben nagy magasságba emelkedik. a földre ereszkedve gyors futással keres rejtekhelyet.

Hangja: Hívogató hangja füttyentésszerű "hú-i". Énekében dallamos orrhangszerű szólamok váltogatják egymást.

Élőhelye: Észak-Afrika cserjésekkel tarkított félsivatagjai stb. Átkóborol Dél-Európába, ahol újabban Spanyolország középső és déli részén költ. Magyarországon ismeretlen.